Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zapiekany z ryżem grzybowym.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 5 szt
ryż 45 dag
cebula 1 szt
margaryna 1/2 kostki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 płaska łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn 1 czubata łyżeczka
przyprawa kucharek 3 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1/2 opk
koperek 1/2 pęczka
woda 5 szklanek
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 4 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany z ryżem grzybowym.

* 5 podudzi z kurczaka -tj ok. 85 dag
* 45 dag ryżu białego surowego
* 1 duża cebula
* 1/2 margaryny tj 12,5 dag + ok.2 łyżki
* 4 garści suszonych grzybów np.podgrzybków
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 płaska łyżka curry
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka czubata rozmarynu
* 3 łyżeczki vegety
* 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka np. po staropolsku Prymat
* 1/2 pęczka koperku
* 5 szklanek o poj.250 ml wody
*

Grzyby namoczyć w 5 szklankach wody np. na noc. Grzyby wyjąć, płyn przecedzić i znów dołożyć grzyby. Włożyć pół kostki margaryny,wsypać Kucharka,curry,pieprz,czosnek granulowany i rozmaryn i zagotować. Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami margaryny. Wsypać na dno surowy ryż.Cebulę obrać i posiekać.Rozłożyć na ryżu. Mięso opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Gorącą zalewą wraz z grzybami zalać ryż.Na wierzchu dookoła rozłożyć podudzia kurczaka. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.1 do 1,5 godziny w termoobiegu. Po godzinie naczynie żaroodporne można przykryć. Posypać obficie posiekanym koperkiem. Nabierać porcję kurczaka i ryżu.Można podać np. z kiszonym ogórkiem, bo świetnie do tego dania pasuje smakiem. Aromat unosi się nie tyko w kuchni a smak jest jeszcze lepszy a przy tym pracy wiele nie trzeba wkładać.Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.06.2012 10:52
Chętnie bym spróbowała :)
czekoladka_m 19.03.2012 12:39
Jak zwykle świetny pomysł:) Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja zapiekanka msewko:)
adam1f 25.02.2012 00:19
dobre
eli_555 17.11.2011 23:14
pychota
Beatris 31.10.2011 10:24
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takiego specjału.
Justyna Jussstiii 31.10.2011 09:46
Pyszne warto wypróbować
Justyna Jussstiii 31.10.2011 09:46
Pyszne warto wypróbować
iziona 31.10.2011 07:48
U Ewy jak zawsze pysznie i kolorowo.
Ewa104 31.10.2011 07:31
Faktycznie anemon, mogłam tak zrobić.Zwłaszcza, ze zdjęć jest więcej a teraz nie ma ich tu jak dodać . Zniechęca mnie troszkę technicznie , bo często na tej stronce pojawiają się błędy i trzeba się troszkę napocić, by dodać całość a jeszcze coś skomentować.
agnieszka137 30.10.2011 23:12
rewelacyjne danie
anemon 30.10.2011 19:58
Bardzo apetyczna zapiekanka. Dlaczego nie dodałaś tego przepisu jako \"krok po kroku\"? Szkoda, bo masz dużo zdjęć z etapów przygotowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak