Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 2 łyżki
smalec 2-3 łyżki
sól
kminek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone

Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i pokroić w ćwiartki lub na grube plastry. Wrzucić na osolony wrzątek i obgotować 2-3 minuty, osączyć na sitku, troszkę oprószyć mąką. Blachę wysmarować tłuszczem, układać ziemniaki jeden obok drugiego jedną tylko warstwę, posypać solą i kminkiem. Roztopić tłuszcz i polać nim ziemniaki. Wstawić go gorącego piekarnika piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zrumienione wyjąć. Podawać do drugiego dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak