Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w sosie truskawkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
jogurt naturalny 100 g
truskawki 5 sztuk
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
cukier 1/2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżki
sok z cytryny 1/2 łyżki
oliwa 1 łyżka
rukola
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w sosie truskawkowym

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rozgniatamy widelcem w małej miseczce. Dodajemy jogurt (ewentualnie śmietanę) , ocet, sól, cukier, pieprz, cynamon i świeży sok z cytrynki. Obmyte i oczyszczone piersi z kurczaka wkładamy do przyrządzonej marynaty i zostawiamy na co najmniej 1h. W trakcie marynowanie po 1/2h, obracamy piersi (by marynowały się z obu stron jednakowo). Na Patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy piersi dokładnie oczyszczone z marynaty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 15min. Po tym czasie odkroić kawałek i sprawdzić czy pierś nie jest jeszcze surowa. Gdy mięso się dusi, marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy na ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez jeszcze 5min. Gotowe piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości 1 cm, polewamy sosem z marynaty, ozdabiamy truskawkami i rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 30.10.2011 21:44
ojej co za połączenie- należy wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak