Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe tiramisu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 50 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 3 łyżki
śmietana kremówka 300 ml
płynny miód 4 łyżki
mały słoiczek nutelli 1 szt
posypka czekoladowa
biszkopty podłużne 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe tiramisu

W misce ubić żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel.Zagotować wodę,zmniejszyć ogień,postawić na garnku miskę z żółtkami i miksować tak długo aż krem potroi swoją objętość,zdjąć z garnka,ostudzić następnie dodać serek mascarpone,dokładnie wymieszać.Kremówkę ubić i jej połowę połączyć z kremem.Nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić i połączyć z drugą częścią kremówki.kilka biszkoptów odłożyć,resztę pokruszyć i wymieszać z miodem,wyłożyć masę na spód salaterek,wyrównać,na nią układać na przemian,warstwę białego i czarnego kremu.Wierzch udekorować posypką czekoladową i kawałkami odłożonych biszkoptów,wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 18.12.2011 09:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak