Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety de volaille po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
masło 1/2 kostki
ząbek czosnku 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 4 łyżki
olej do smażenia
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety de volaille po polsku

Po obmyciu piersi wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Masło dusimy widelcem, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, pietruszkę oraz sok z cytryny. Masę dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Powstałą masę układamy na mięsie i zawijamy, najpierw boczki a za chwilę ciasno zwijamy roladkę. Spinamy 1-2 wykałaczkami. Rozbijamy w naczyniu jajko i dodajemy do niego sól i pieprz oraz rozkłócamy do jednolitej konsystencji. Roladki obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Smażymy około 10 min do uzyskania złocistego koloru. Kotlety po usmażeniu osączyć w papierowym ręczniku. Podawać najlepiej z purre, ziemniakami, frytkami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak