Sposób przygotowania

Z 200 g mąki, 100g masła, 25 g cukru, szczypty soli i jajka zagnieść ciasto, odłożyć je na godzinę do chłodu. Upiec placek grubości 2 cm. Mleko zagotować z wanilią. 2 białka ubić z30 g cukru pudru, dodać resztę mąki, dolewać mleko, stale mieszając. Postawić na małym ogniu, mieszać, aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać sok z cytryn i startą skórkę. 2 białka mocno ubić, dodając stopniowo 30 g cukru pudru. Masę cytrynową wyłożyć na ciasto. Na wierzch dać pianę z białek, posypać resztka cukru pudru i jeszcze chwilę piec.
Ps. Ciasto jest cienkie, dlatego ja podwoiłam składniki, oprócz cytryn.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !