Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 30 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z ziemniakami

ziemniaki(mogą być z wcześniejszego obiadu)dokładnie utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 30 min. Do ziemniaków dodać sól, cukier, mąkę, olej oraz jajko i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, kiedy ciasto wyrasta dobrze jest je dwa- trzy razy złożyć w kopertę. Z wyrośniętego ciasta uformować chleb mi wyszły trzy małe bochenki , posmarować po wierzchu olejem i można dodatkowo posypać makiem.
Bochenki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.200st około 40 min.
Po upieczeniu ostudzić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.01.2013 11:25
takiego chlebka nigdy nie robiłam
IZABELA29 20.05.2012 07:49
warte zrobienia
gosia47-47 30.10.2011 11:45
mniam
treonina 30.10.2011 10:51
takiego chleba to jeszcze nie robiłam nigdy :-) jak tylko będzie okazja to spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak