Sposób przygotowania

ziemniaki(mogą być z wcześniejszego obiadu)dokładnie utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 30 min. Do ziemniaków dodać sól, cukier, mąkę, olej oraz jajko i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, kiedy ciasto wyrasta dobrze jest je dwa- trzy razy złożyć w kopertę. Z wyrośniętego ciasta uformować chleb mi wyszły trzy małe bochenki , posmarować po wierzchu olejem i można dodatkowo posypać makiem.
Bochenki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.200st około 40 min.
Po upieczeniu ostudzić .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    takiego chleba to jeszcze nie robiłam nigdy :-) jak tylko będzie okazja to spróbuję
  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    mniam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warte zrobienia
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    takiego chlebka nigdy nie robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !