Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto karpatka z kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szkl.
mąka 1,5 szkl.
margaryna 1/2 kost.
jajko 6 szt.
sól szczypta
Krem:
jajko 2 szt.
masło 1/2 kost.
margaryna 1/2 kost.
mleko 1/2 l.
cukier 1/2 szkl.
mąka i mąka ziemniaczana po 2 łyżki
cukier waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto karpatka z kremem

wodę z tłuszczem zagotować dodać mąkę i dokładnie utrzeć aby ciasto było szkliste,zdjąć z ognia przestudzić wbijać po jednym jajku mieszając podzielić ciasto na dwie części i wyłożyć na równe blaszki a następnie upiec w temp.180st.ok.30min.przygotować krem ubić jajka z cukrem,dodać mąkę,mleko zagotować z cukrem waniliowym i dolewać do ubitych jajek stale mieszając,wszystko zagotować,wystudzić,utrzeć masło z margaryną i powoli małymi porcjami dodawać ugotowany i przestudzony krem,wyłożyć na upieczony placek masę przykryć drugim po wierzchu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.03.2014 22:38
Uwielbiam.
IKrakowianka 19.09.2013 20:51
ulubione ciasto :)
Wafelek2601 03.09.2012 06:35
Rewelacja
Grazyna0211 18.02.2012 09:46
oj dawno nie robiłam a to takie smaczne ciasto
Motorek 22.12.2011 10:17
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak