Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo-kisielowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kisiel 2szt
budyń malinowy 2szt
jaja 5szt
cukier 8łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło pół kostki
margaryna pół kostki
żółtko jajek 1szt
cukier puder szklanka
kwaśne mleko 1/3 szklanki
wódka kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo-kisielowe

Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po jednej łyżeczce cukru, żółtka i ubijać do białości. Do piany wsypać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką aż masa zrobi się różowa. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy. Piec 40min. Masło, margarynę, żółtko i cukier utrzeć. Do gładkiej masy wlewać po trochu kwaśne mleko i wódkę, znów utrzeć na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przekroić na pół przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak