Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

karkówka b/k - 500g,
cebula - 2 małe,
czosnek - 2 ząbki,
keczup łagodny lub pikantny - 3 łyżki,
śmietana zakwaszana 18% - 3 łyżki,
sól,
pieprz ziołowy,
świeżo zmielony pieprz,
łyżka tłuszczu - dałam smalec z gęsi.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć i pociąć na plastry o grubości 1cm. Lekko rozbić z obu stron pod folią. Można podzielić na mniejsze porcje. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego (z pokrywką) natłuścić. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Keczup dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Można delikatnie dosolić, ale ostrożnie. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po ok. łyżce sosu i rozsmarowujemy, z obu stron. W naczyniu układamy kolejno: plaster mięsa, trochę cebuli i znowu plaster mięsa i cebula. Na koniec posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut w tej samej temperaturze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kotlet

    apetycznie wygląda
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczne mięsko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    musiała być bardzo smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    pyszne mięsko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !