Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
czosnek
karkówka bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym

SKŁADNIKI:

karkówka b/k - 500g,
cebula - 2 małe,
czosnek - 2 ząbki,
keczup łagodny lub pikantny - 3 łyżki,
śmietana zakwaszana 18% - 3 łyżki,
sól,
pieprz ziołowy,
świeżo zmielony pieprz,
łyżka tłuszczu - dałam smalec z gęsi.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć i pociąć na plastry o grubości 1cm. Lekko rozbić z obu stron pod folią. Można podzielić na mniejsze porcje. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego (z pokrywką) natłuścić. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Keczup dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Można delikatnie dosolić, ale ostrożnie. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po ok. łyżce sosu i rozsmarowujemy, z obu stron. W naczyniu układamy kolejno: plaster mięsa, trochę cebuli i znowu plaster mięsa i cebula. Na koniec posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 27.09.2013 21:28
pyszne mięsko
ilka_86 29.04.2012 09:11
musiała być bardzo smaczna
Justyna Jussstiii 11.11.2011 10:20
super
smakowita 03.11.2011 09:50
smaczne mięsko
kotlet 29.10.2011 21:39
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak