Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

miąższ dyni - 2kg,
marchew - 3 średniej wielkości,
cebula - 2 nieduże,
jabłka winne - 4 małe,
czosnek - 3 ząbki,
kostka rosołowa drobiowa,
kucharek - łyżka,
sól - łyżeczka,
bulion z indyka (lub inny) - szklanka,
imbir - 1/2 łyżeczki,
cynamon - 1/2 łyżeczki,
gałka muszkatołowa - 2 szczypty,
pieprz czarny mielony - 1/3 łyżeczki,
pieprz ziołowy Prymat - łyżeczka,
curry - 1/2 łyżeczki,
olej - łyżka.
śmietana (ewentualnie).

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać, umyć,odważyć miąższ i pokroić go w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju, do zeszklenia. Czosnek drobno posiekać, obrane marchewkę i wydrążone jabłka pokroić. Dynię zalać bulionem, dodać marchew, podsmażoną cebulę, kostkę rosołową, vegetę, sól i zalać wodą, aby zakryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości wszystkich warzyw (ok 15 minut), dodać pozostałe przyprawy. Dodać czosnek i pokrojone jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem, ew. doprawić do smaku. Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej lub słodkiej śmietany.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    dobra zupka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    GOSIA18

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !