Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - szklanka (o poj. 250ml),
mąka razowa - 1/2 (pół) szklanki,
cukier puder - 1/2 szklanki,
cukier kryształ lub brązowy - 1/2 szklanki,
płatki owsiane (najlepiej błyskawiczne) - 2 szklanki,
jajo,
banany - 2 nieduże,
ekstrakt z wanilii - 1/2 łyżeczki,
sól - łyżeczka,
miękkie masło - 3/4 kostki,
soda - 1/2 łyżeczki,
gorzka czekolada - w zależności od upodobań, dałam rządek,
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiać z cukrami solą i sodą. Dodać jajo i wanilię. Banany rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto ręką. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ciasta, wymieszać. Pozostawić na 10 minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciasto, formując okrągłe ciastka. Musi być zachowany odstęp między nimi, bo nieco rosną podczas pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Wyglądają jak ze sklepu :) bardzo ładne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smaczne i co najważniejsze zdrowe ciasteczka.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia20

    ALE APETYCZNE :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !