Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

pomidory polne - 1 kg,
cebula - 2,
marchew - 2,
seler - nieduży kawałek,
makaron kolanka - 300g ugotowanego,
natka pietruszki,
czosnek - 3 ząbki,
śmietana 18%,
kostka drobiowa,
przyprawą uniwersalną,
sól,
cukier,
pieprz,
liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Do gotującej, osolonej wody (do 1 litra, lub nieco wiecej) z dodatkiem kostki drobiowej, liścia laurowego i pieprzu dodać pomidory i pokrojoną w kostkę cebule, gotować przez 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz selera. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na koniec dodajemy posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy makaron i kleks śmietany.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota61

    lubie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    co to za pomidor polny? nie spotkałem się jeszcze z ta nazwą
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pomidory polne są w sezonie, zebrane z pól. Są smaczne, takie mocno pomidorowe naturalnie - najsmaczniejsze w sierpniu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Pomidorówka w każdej postaci jest moją ulubioną zupą :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    bardzo fajna zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !