Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysiak waniliowy z bananami i galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko
kasza manna
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Grysiak waniliowy z bananami i galaretką

SKŁADNIKI:

mleko 3,2% - litr,
kasza manna - szklanka (o poj. 250ml),
cukier - szklanka,
cukier wanilinowy - 8g,
banany - 2,
sok z cytryny - łyżka + ok 2 łyżki do skropienia bananów,
galaretka owocowa - opakowanie,
herbatniki typu Petit Bure - 2 opakowania po 100g.

PRZYGOTOWANIE:

Niedużą formę wyłożyć herbatnikami. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Mleko z cukrami zagotować, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną i sok z cytryny, energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki bananów, które skropić sokiem z cytryny. Zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.06.2013 10:33
inny fajnie
czekoladka_m 21.05.2012 13:14
super pomysł, wkrótce zrobię;):):)
Moni 06.01.2012 13:03
ale smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak