Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mleko 3,2% - litr,
kasza manna - szklanka (o poj 250ml),
cukier - szklanka,
kakao naturalne - łyżka,
herbatniki petitki - 2 opakowania po 100g,
galaretka,,
sok z cytryny,
banany - 2.

PRZYGOTOWANIE:

Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami. W garnku podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, , następnie kakao i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, często mieszając, do momentu, kiedy masa zrobi nam się bardzo gęsta. Gorącą masę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany układamy na grysikowej masie i zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo podoba mi się ten przepis :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczny ,polecam
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajne
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    a ja nie lubię grysiku czy bardzo go czuć ?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    pycha ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !