Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

fasola Jaś - 400-500g,
kiełbasa (surowa Biegun) - 3 pętka, czyli 250g,
boczek wędzony, chudy - 200g,
cebula - 2 nieduże,
czosnek - 2-3 ząbki,
przecier pomidorowy - 150-250g (do smaku, w zależności od upodobań),
kostka rosołowa drobiowa,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie - kilka ziarenek,
kolendra mielona,
majeranek - dałam 5 łyżek (wedle upodobań),
papryka słodka mielona - niecała łyżeczka,
olej - łyżka,
maka pszenna - 2 łyżki.

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę przepłukać i zalać dużą ilością zimnej wody. Pozostawić na noc (lub na co najmniej 2 godziny). Wodę, w której moczyła się fasola zachowujemy. Przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła do większego garnka. Dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy - gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy na nieduże kawałki. Kość z boczku dodajemy do gotującej się fasoli. Na łyżce oleju smażymy boczek, kiełbasę oraz cebulę. Dodajemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu kiełbasy zasmażamy mąkę i dodajemy do gotującej fasoli. Na koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.

Komentarze

  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    bardzo lubię taką fasolkę
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    pyszna jest taka fasolka! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !