Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec śmietanowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka luksusowa
śmietana 30%
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec śmietanowy

SKŁADNIKI:

mąka luksusowa – 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
śmietana 30% - szklanka,
jaja – 3,
cukier wanilinowy – 8g,
soda – 2 łyżeczki,
cukier – szklanka,
sok z cytryny – łyżka,
dżem do posmarowania wierzchu po upieczeniu lub cukier puder,
tłuszcz i mąka do formy na wieniec.

PRZYGOTOWANIE:

Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować krótko na niskich obrotach. Powoli wsypywać mąkę przesianą z sodą, zmiksować na niewielkich obrotach. Formę na wieniec (lub babkę czy keksówkę) natłuścić i posypać mąką. Wlać surowe ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160-170 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 50 minut. W przepisie, z którego korzystałam, podana temperatura pieczenia wynosiła 180 stopni. Była zbyt wysoka, bo ciasto mi się wysuszyło i miało twardą skórę. Po upieczeniu (sprawdzić patyczkiem) ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy. Jeszcze ciepłe posmarować na wierzchu dowolnym dżemem (u mnie wiśniowy), lub po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 03.06.2012 08:21
super wyglada
rjustysia 05.05.2012 12:30
Wygląda bardzo smacznie
wojr63 04.05.2012 21:58
ładny wyszedł
Anna133 07.01.2012 18:01
przepis zapowiada sie świetnie ;)
iknkirke 06.12.2011 15:00
fajny
iknkirke 06.12.2011 15:00
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak