Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa - mus buraczkowy z jabłkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso drobiowe
buraki
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - mus buraczkowy z jabłkiem

SKŁADNIKI:

mięso drobiowe np podudzia - 2 sztuki,
buraki - 800g (waga w łupinach),
marchew - 2,
korzeń pietruszki,
seler, bulwa - kawałek wielkości pietruszki,
cebula,
czosnek - ząbek,
por,
ziemniaki - 5,
jabłka - 2 duże,
przyprawa uniwersalna,
ocet jabłkowy - łyżka,
sól,
pieprz,
liść laurowy - 2,
majeranek.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki i pozostałe warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Mięso umyć. Pokrojone buraki wrzucić do dużego garnka i zalać wrzącą wodą, tyle aby zakryć buraki, dodać sól, przyprawę uniwersalną i łyżkę octu jabłkowego. Gotować przez 15 minut, dodać mięso. Gotować przez 20 minut, następnie dodać cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę, chwilę gotować. Dodać ziemniaki, liście laurowe, sól i pieprz. Uzupełnić niewielką ilością wody, aby warzywa i mięso znajdowało się pod powierzchnią wody. Gotować przez 15 minut, po czym dodać pokrojone jabłka, czosnek i pora. Gotować przez 10 minut, dodać posiekany czosnek i ostatecznie przyprawić do smaku. Zmiksować przy użyciu blendera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak