Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kaszą manną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna
śmietana 30%

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszą manną

SKŁADNIKI:

kasza manna - 1 szklanka (szkl. o poj 250ml),
woda+ kostka rosołowa lub bulion - 2 szklanki,
śmietana 30% - 2 kopiaste łyżki,
sucha bułka,
natka pietruszki lub koperku - pęczek,
jaja - 2,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
przyprawa uniwersalna,
pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE:

Suchą bułkę namaczamy w bulionie lub w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, a gdy spęcznieje, dobrze odciskamy. Jeżeli nie mamy bulionu, to w gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową drobiową. Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok 5 minut. Studzimy. Następnie dodajemy jaja, odciśniętą bułkę, śmietanę, posiekaną natkę i przyprawy. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera. Łyżką nakładamy ciasto na kotlety i kładziemy je na bułce tartej. Obtaczamy w bułce i lepimy okrągłe, spłaszczone kotlety. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak