Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kasza manna - 1 szklanka (szkl. o poj 250ml),
woda+ kostka rosołowa lub bulion - 2 szklanki,
śmietana 30% - 2 kopiaste łyżki,
sucha bułka,
natka pietruszki lub koperku - pęczek,
jaja - 2,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
przyprawa uniwersalna,
pieprz ziołowy.

PRZYGOTOWANIE:

Suchą bułkę namaczamy w bulionie lub w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, a gdy spęcznieje, dobrze odciskamy. Jeżeli nie mamy bulionu, to w gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową drobiową. Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok 5 minut. Studzimy. Następnie dodajemy jaja, odciśniętą bułkę, śmietanę, posiekaną natkę i przyprawy. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera. Łyżką nakładamy ciasto na kotlety i kładziemy je na bułce tartej. Obtaczamy w bułce i lepimy okrągłe, spłaszczone kotlety. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !