Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynadery w sosie śmietonowo-musztardowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nerki wieprzowe
cebula
smietana 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Cynadery w sosie śmietonowo-musztardowym

SKŁADNIKI:

nerki wieprzowe - 3 sztuki,
cebula,
śmietana 18% lekko ukwaszona - 250ml,
musztarda Sarepska - łyżka,
natka pietruszki,
czosnek - ząbek,
olej do smażenia,
mąka pszenna - łyżka z czubem,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Nerki dokładnie wypłukać i usunąć białe żyłki i tłuszcz. Kupiłam już ponacinane i wstępnie wymoczone, jeżeli zakupione nerki nie są ponacinane, należy je w kilku miejscach lekko naciąć wzdłuż i wszerz, niezbyt głęboko. Nerki zalewamy zimną wodą, po godzinie zalewamy je ponownie czystą wodą, czynność powtarzamy dwukrotnie, a następnie wstawiamy nasze nerki na noc do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, nerki ponownie płuczemy i w całości wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Wyciągamy, odsączamy i studzimy. W międzyczasie, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, przekładamy ją do innego naczynia. Każdą nerkę kroimy na niezbyt cienkie plastry - tak na 0,5cm. Posypujemy je solą i pieprzem ziołowym. Następnie oprószamy je mąką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy cebulę, uzupełniamy ilość oleju i podsmażamy nasze plasterki nerek do lekkiego zrumienienia, z obu stron. Jeszcze na patelni zalewamy je śmietaną, chwilkę smażymy cały czas mieszając. Cynaderki przekładamy do rondla, dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i zalewamy wodą - ok pół szklanki. Dodajemy musztardę, trochę vegety i pieprzu. Gdyby sos wydał nam się zbyt gęsty, dolewamy niewielką ilość wody. Gotować na niedużym ogniu przez ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, ostatecznie przyprawić do smaku. Cynaderki przyrządzone w ten sposób, tak nam wszystkim zasmakowały, że zjedliśmy je bez dodatków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.09.2013 17:33
nigdy nie jadłam! ale chętnie bym takich spróbowała :)
caroline1983 16.11.2011 21:56
oj dawno nie jadłam, jakoś nie moge przekonać domowników a przecież dobrze zrobione cynadry sa pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak