Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

ser biały tłusty - 500g,
jaja - 1-2,
olej lub margaryna do smażenia - 3 łyżki,
sól,
cukier,
natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgniatamy widelcem. Pozostawiamy go w miseczce przykrytej talerzem, w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Gdy ser zacznie nam cuchnąć, już jest gotowy do smażenia. Należy uważać, aby nie dostał wąsów czyli pleśni.Okres ten zależy od świeżości sera, jeżeli jest bardzo świeży, najlepiej przetrzymać go najpierw przez kilka dni w lodówce. Gdy ser jest już odpowiednio \'\'stary\'\' i czujemy intensywną woń, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie polecam masła, ponieważ prowadzi do zgorzknienia sera) i wsypujemy ser. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając aż do rozpuszczenia. Trwa to przez około 10 minut. Dodajemy jaja, mieszamy i krótko smażymy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę smażymy. Doprawiamy ser do smaku solą lub cukrem. Serek jest smaczny zarówno na gorąco jak i na ciepło. Jaja zagęszczają nam ser, na 500g sera, można użyć jedynie jednego jaja, w zależności od gustu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !