Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziarna dyni
rodzynki 100 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka żytnia 20 dag
mleko ciepłe 1 l
drożdże 10 dag
mąka pszenna 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo

Odważyć mąkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem. Dodać do nich odrobinę mąki. Pozostałą mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, solą, rodzynkami i ziarnami z dyni. Wszystko dobrze wyrobić, wymieszać i odstawić drożdże do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem przełożyć do niej ciasto. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz. w temp.200 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 29.10.2011 11:47
mmm chleb z rodzynkami! pycha, najlepiej smakuje świeży posmarowany samym masłem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak