Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
masło 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 opakowanie
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie wykładamy na stolnicę i dodajemy przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Zagniatamy aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy tak na grubość dwóch palców i następnie tniemy na kawałki. Kluseczki wkładamy do wody osolonej i gotujemy - wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztapiamy i polewamy kopytka. Cukrujemy do smaku i oddajemy śmietanę. Smacznego !!


( Kopytka smakują równie dobrze z sosem i gulaszem. )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.03.2014 07:50
lubię kopytka
czekoladka_m 11.11.2013 15:19
Właśnie jutro mam w planach zrobic kopytka na obiad;):)
Łukasz15 31.05.2013 18:40
Często gotuję kopytka
RenataZ-et 15.01.2013 18:55
sama bardzo często robię takie kopytka -są super na słodko jak i do gulaszu :)
caralajna 06.09.2012 08:01
fajne, robię podobne
IKrakowianka 27.04.2012 22:04
super
pioge7 21.02.2011 18:57
pycha
Sarenka 16.01.2011 14:45
Bardzo lubie kopytka!
Agnieszka191 01.10.2010 23:21
Stare przepisy sa najlepsze
IlonaAlbertos 12.07.2010 10:46
Uwielbiam kopytka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak