Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluszki z ciasta francuskiego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl.
margaryna 2,5 kost.
ocet 1 łyżka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: paluszki z ciasta francuskiego

z 1,5szkl.mąki i 2,5kost.margaryny zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godz.z pozostałej mąki i wody zrobić drugie ciasto jak na pierogi i wstawić także do lodówki lub zamrażalnika na 10min.po wyjęciu rozwałkować je na grubość 1 cm,na środku położyć ciasto maślane,złożyć w kopertę i wałkować w jedną stronę(zawsze od siebie)przewałkować 2 razy i wstawić ponownie do lodówki na godzinę ponownie rozwałkować i pozostawić na noc w lodówce,następnego dnia robić z tegoż ciasta paluszki lub ciasteczka w/g uznania,rozwałkować ciasto i radełkiem wykrawać paluszki 1,5cmx10cm smarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym żółtym serem,jeśli będą to ciasteczka to szklanką wykrawać kółka robić na środku małe otwory naparstkiem smarować jajkiem i maczać w cukrze upiec w temp.180st.na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 21.11.2013 15:27
Muszą być pyszne
Wacław 19.06.2013 10:39
na pewno pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak