Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 250 g
mleko 4 łyżki
masło 20 g
jajko 3 szt
cukier drobny 40 g
śmietana 30% 125 ml
dekoracja
maliny świeże
listki mięty
cointreau 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

Kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z likierem i mlekiem,gdy masa będzie gładka,dodać masło i zmiksować całość,żółtka oddzielić od białek,białka z cukrem ubić na sztywną pianę,żółtka utrzeć,następnie dodać żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej,ubić śmietankę i połączyć ją z musem,pod koniec całość delikatnie wymieszać z resztą piany z białek,gotowy mus przełożyć do małych miseczek,na kilka godzin wstawić do lodówki,podawać po udekorowaniu świeżymi malinami i listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak