Sposób przygotowania

Ciasto :
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz na koniec z makiem, ciasto wylać na prostokątną blaszkę i upiec w temp. 190st .
Masa budyniowa:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance wymieszać budyń i wlać na gorące mleko zagotować cały czas mieszając, kiedy budyń zgęstnieje dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż całe sie rozpuści, ostudzić .

Zimne ciasto przekroić na dwa placki, dolny posmarować ostudzoną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    szkoda , że mam za mało w tej chili jajek w lodówce , pyszne :)
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo apetyczne ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    edi

    Uwielbiam takie słodkości z makiem:) Pyszne;))
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zupełnie jak tort, bardzo dekoracyjne ciasto.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    świetne-zabieram do siebie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !