Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe torciki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
mak suchy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masło 20 dag
DODATKOWO:
dżem wiśniowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe torciki

Ciasto :
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz na koniec z makiem, ciasto wylać na prostokątną blaszkę i upiec w temp. 190st .
Masa budyniowa:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance wymieszać budyń i wlać na gorące mleko zagotować cały czas mieszając, kiedy budyń zgęstnieje dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż całe sie rozpuści, ostudzić .

Zimne ciasto przekroić na dwa placki, dolny posmarować ostudzoną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 05.03.2012 10:41
świetne-zabieram do siebie
anemon 19.01.2012 07:30
Zupełnie jak tort, bardzo dekoracyjne ciasto.
edi 28.11.2011 10:26
Uwielbiam takie słodkości z makiem:) Pyszne;))
Henryka2 29.10.2011 21:40
Bardzo apetyczne ciasto!
sylwia / sytofala 28.10.2011 21:13
szkoda , że mam za mało w tej chili jajek w lodówce , pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak