Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
buraki czerwone 75 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieprz w ziarnkach 6 ziarenek
cebula 1 szt
ziele angielskie 2 ziarenka
cukier
sól
mąka 1 szkl
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
sól i pieprz
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt
grzyby suszone 3 dag
grzyby suszone 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami

Kroki postępowania

1
CIASTO
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody, zagnieść ciasto, wyrobić ciasto pierogowe.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, kroić kwadraty 4x4cm.
Krok 1 - Barszcz z uszkami foto
2
FARSZ
Grzyby umyć włożyć do rondla, zalać 1 szkl ciepłej wody, moczyć.
Osączyć grzyby, przelewając wodę do innego naczynia.
Na tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i połowę grzybów.
Dodać żółtko i tartą bułkę, doprawić.
Krok 2 - Barszcz z uszkami foto
3
Rozłożyć farsz, lepić uszka,
Krok 3 - Barszcz z uszkami foto
4
Uszka dobrze zlepiać, by nie rozpadły się podczas gotowania
Krok 4 - Barszcz z uszkami foto
5
Gotować uszka we wrzącej i osolonej wodzie ok.10 minut.
Krok 5 - Barszcz z uszkami foto
6
BARSZCZYK CZERWONY
Pokrojoną i opłukaną włoszczyznę , buraki i obraną cebulę zalać wodą.
Dodać wywar z namoczonych grzybów i przyprawy.
Gotować na małym ogniu 20 minut.
Doprawić do smaku solą i cukrem
Krok 6 - Barszcz z uszkami foto
7
Uszka podawać z barszczykiem czerwonym
Krok 7 - Barszcz z uszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 20.12.2012 20:45
cieniutki bardzo ten barszczyk
Joanna83 28.10.2011 23:39
Zrobiło się tak świątecznie... :)
Dorota76 28.10.2011 21:10
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak