Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy szampan.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże
cukier
rodzynki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy szampan.

Do zrobienia szampana potrzebne są butelki hermetycznie zamykane. Do każdej butelki włożyć mały orzeszek drożdży, wsypać trzy niezbyt pełne łyżeczki cukru, kilka rodzynek i wlać przegotowaną letnią wodę. Zamknąć, mocno potrząsnąć, pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Przed podaniem dobrze schłodzić i dopiero otworzyć.

Nie pamiętam skąd mam ten przepis, próbowałam zrobić go raz ok 10 lat temu, ale nie pamiętam co mi z tego wyszło. Jeżeli ktoś się skusi by go wypróbować to proszę o komentarz z odpowiedzią czy szampan sie udał :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 21.04.2013 20:47
Ja chyba się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak