Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z borówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg
cukie 3/4 szklanki
drożdże 5 dkg
jaja 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
mleko 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
borówki 0.5-1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z borówkami

Do mleka dodajemy pokrojone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy wszystko na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia drożdży. Mleko nie może się zagotować. Następnie ostudzone mleko z drożdżami wlewamy powoli do mąki. Mieszamy razem składniki. Odstawiamy na ok. 10 min. Potem dodajemy jaja, cukier i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto wykładamy do brytwanki, posypujemy owocami i pieczemy ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.02.2012 21:47
jakie pyszności :)
bursztynek 17.11.2011 22:42
mniam, uwielbiam
agnieszka137 28.10.2011 22:58
bardzo dobre jest takie ciasto
Emiliozo 28.10.2011 18:04
świetne!
1j1o1l1a1 28.10.2011 17:23
smakowite:) nie ma jak drożdżowe...
Mysiunia 28.10.2011 17:01
smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak