Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
cukier 3/4 szklanki
drożdże 5 dkg
jaja 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 1/2 kostki
truskawki 0.5- 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami

Do mleka dodajemy pokrojone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy wszystko na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia drożdży. Mleko nie może się zagotować. Następnie ostudzone mleko z drożdżami wlewamy powoli do mąki. Mieszamy razem składniki. Odstawiamy na ok. 10 min. Potem dodajemy jaja, cukier i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto wykładamy do brytwanki, posypujemy owocami i pieczemy ok 40 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 06.01.2012 11:03
takie ciasto dla mnie to zapach lata :)
jerry1 04.11.2011 14:45
rewelacja
Mysiunia 28.10.2011 17:02
ale bym zjadła teraz takie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak