Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka pomarańczowe z białą czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
skórka z pomarańczy 1
sok z połowy pomarańczy
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia szczypta
cukier puder 1/4 szklanki
biała czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka pomarańczowe z białą czekoladą

Masło rozetrzeć z cukrem i częścią skórki pomarańczowej, dodać sok pomarańczowy i dobrze rozmieszać, następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto. Blaszkę wysmarować masłem. Z ciasta uformować 10 kuleczek każdą spłaszczyć nieco i kłaść na wysmarowanej blasze w dość dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia kuleczki rozpłyną się tworząc okrągłe ciasteczko. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok.7-8 minut. Wyjmować gdy są złociste. Studzić na kratce drucianej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę nakładać łyżeczką na kolejne ciasteczka, a następnie dekorować pozostałą skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.10.2011 14:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak