Sposób przygotowania

Udka umyć, oczyścić, natrzeć solą. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać 0,5 szklanki wody ułożyć udka, każde oprószyć obficie czarnym pieprzem i obłożyć plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Uduszone udka ostudzić, obrać z mięsa. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i smażyć powoli na maśle aż stanie się złocista. Mięso zmielić, dodać łyżkę usmażonej cebuli, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać.

Z mąki jaja i wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wybijając jajo zostawić w miseczce część białka, która przyda się do zlepiania pierogów). Ciasto podzielić na 2 części, jedną z nich przykryć wilgotną ściereczką aby nie obeschło, pozostałą część rozwałkować, wykrawać szklanką koła z ciasta. Przed nadzianiem pieroga każdą porcję ciasta posmarować na brzegach odrobiną białka, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi dwa razy. Tak postępujemy aż do wykończenia ciasta i farszu.

Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok 10-12 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !