Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kuczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2
cebula 200 g
masło 2 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1
ząbki czkosnku 6
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kuczakiem

Udka umyć, oczyścić, natrzeć solą. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać 0,5 szklanki wody ułożyć udka, każde oprószyć obficie czarnym pieprzem i obłożyć plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Uduszone udka ostudzić, obrać z mięsa. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i smażyć powoli na maśle aż stanie się złocista. Mięso zmielić, dodać łyżkę usmażonej cebuli, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać.

Z mąki jaja i wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wybijając jajo zostawić w miseczce część białka, która przyda się do zlepiania pierogów). Ciasto podzielić na 2 części, jedną z nich przykryć wilgotną ściereczką aby nie obeschło, pozostałą część rozwałkować, wykrawać szklanką koła z ciasta. Przed nadzianiem pieroga każdą porcję ciasta posmarować na brzegach odrobiną białka, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi dwa razy. Tak postępujemy aż do wykończenia ciasta i farszu.

Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok 10-12 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.11.2011 07:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak