Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem budyniowym i bananami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 2 szt
mąka niecałe 1, 5 szkl
margaryna 1/2 kostki
cukier puder do smaku, 1-2 łyżki
Krem:
żółtko jajek 4-5 szt(jeżeli są mniejsze to 5 sztu
mleko 2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem budyniowym i bananami

Na blat wysypać mąke, dodać żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, cukie puder i wanilie. Wszystko ze sobą połączyć/zagnieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Do rondelka wlać mleko, w międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem i mąką na jednolitą masę. Gdy mleko będzie gorące dodaje je powoli do masy zółtkowej. Wszystko dokładnie mieszam. Przygotowaną masę ponownie przelewam do rondelka, aby podgrzała się i zgestniała. Chłodne ciasto wałkuje i przenoszę na formę do pieczenia tarty. Piekę około 20 minut w 195 C. Gdy ciasto lekko ostygnie wylewać gorący krem i dekoruje plasterkami banana. Gdy krem ostygnie tartę umieścić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 29.10.2011 19:43
pycha:P
edi 29.10.2011 19:43
pycha:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak