Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i herbatnikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1 kostka
cukier puder 250 gram
cukier waniliowy 30 gram
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
mąka 1 i 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
krem do karpatki 2 opakowania
mleko 800 ml
zalewa z brzoskwiń 1/2 szklanki
herbatniki 2,5 opakowania
brzoskwinie w puszce 4 połówki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i herbatnikami

Kroki postępowania

1
Palmę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 1 - Ciasto z kremem i herbatnikami foto
2
Stopniowo dodawać po 1 żółtku, ucierać. Dodać sól i startą skórkę cytrynową.
Krok 2 - Ciasto z kremem i herbatnikami foto
3
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, ucierać. Białka ubić, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej formy. Piec w 180 stopniach przez 25-30minut. Ciasto przestudzić.
Krok 3 - Ciasto z kremem i herbatnikami foto
4
Krem do karpatki 5 minut przygotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w kostkę, położyć na ciasto, przykryć kremem. Herbatniki moczyć przez ok. 3 sekundy w zalewie z brzoskwiń, układać na ciasto. Polać dowolną polewą.
Krok 4 - Ciasto z kremem i herbatnikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 09.01.2014 16:29
apetyczne ciasto :)
Alex_M 23.11.2013 13:06
smaczne ciacho
Kuchareczka2 12.09.2013 19:36
smakowite danie
Sroczka 14.03.2013 23:13
Bardzo smakowicie się zapowiada.
Andysz 26.04.2012 20:05
pycha!;)
Weronika_eM 05.01.2012 12:39
pyszne ciasto
stokrotka 28.10.2011 19:33
mniam...
BernadettaP 28.10.2011 18:41
ależ mi smaka narobiłaś :-)
Jarlin 28.10.2011 17:51
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak