Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebularze

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 6 dag
cukier 1 łyżka
mleko ½ litra
tłuszcz 10 dag
jajko 2 szt.
sól 1 łyżeczka
cebula ¾ kg
mak do posypania
sól

Przepis i sposób przygotowania na: cebularze

Cebulę pokroić drobno, posolić, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż będzie przezroczysta i lekko zżółknie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aby wyrosły. Mleko zagotować z tłuszczem i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Ochłodzone letnie mleko wlać powoli mieszając z mąką. Wbić jajka, dodać sól i zagnieść dość wolne ciasto. Rozwałkować podsypując mąką placek grubości około jednego centymetra. Wykrawać okrągłe placki. Spłaszczyć ręką środek placka zostawiając nieco wyższe brzegi, nakładać po łyżce ostudzonej cebuli. Brzegi placków posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Piec w średniej temperaturze, aż się ładnie zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 20.11.2011 07:29
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak