Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 250 gramów
pasta tahini 2 łyżki
sól
oliwa 150 ml
sok z jednej cytryny
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus

Suchą ciecierzycę należy namoczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotowaC w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Ja korzystam z ciecierzycy ze słoika.

Przepłukałam ciecierzycę wodą, by pozbyć się zalewy, a następnie zmieliłam ją za pomocą blendera na gładką masę.
Do masy dodałam pastę sezamową tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprze i dalej blendowałam do połączenia się składników.
Następnie wlałam sok z cytryny i cały czas mieszając dodawałam cienką strużką oliwę z oliwek.

Tak przygotowana pasta jest dosyć gęsta, można ją rozrzedzić, wykorzystując część zalewy ze słoika lub wodę, w któej gotowała się ciecierzyca. Ja jednak wolę podawać hummus jako pastę do smarowania, dlatego jej nie rozrzedzam.
Podaję z dowolnym pieczywe: bułeczkami, sucharami, pitą lub kawałkami bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 26.02.2013 01:13
Ciekawe
Pietruszka 24.11.2012 16:03
muszę wypróbować
krokodyl 02.08.2012 19:12
extra
caralajna 23.07.2012 13:45
muszę kiedyś zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak