Sposób przygotowania

Mięso z szynki około 1 kg pokroić w dosć grube plastry, posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące, następnie mięso obsmażyć na złoty kolor w gorącym oleju. Przyrumienione mięso przełożyć do garnka podlać 1/2 szklanki gorącej wody, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązkę świeżego lubczyku, mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na 30 min, pod koniec duszenia dolać 1/4 szklanki białego wina.
Opieńki ja miałam około 1/2 kg świeżych, oczyścić i obgotować dwa razy następnie dokładnie odcedzić z wody, na patelni stopić 3 łyżki masła i podsmażyć na nim grzyby razem z 1 cebulą pokrojona w piórka, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcję mięsa ułożyć na talerzu, posypać podsmażonymi grzybami i zieloną pietruszką.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !