Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z mięsnym farszem, pieczarkami i pietruszką w sosie pomidorowym.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowia 25 dag
wołowina 25 dag
pieczarki 25 dag
pietruszka zielona 1/2 natki
pomidory krojone z puszki 2 puszki
cebula biała 1 sztuka
oliwa 5-6 łyżek
masło 1-2 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
Czosnek suszony Prymat 2-3 ząbki
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
cannelloni 25 dag
ser żółty 25 (w całości)

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsnym farszem, pieczarkami i pietruszką w sosie pomidorowym.

Kroki postępowania

1
Na patelni z kilkoma łyżkami oliwy podsmażyć połowę drobno posiekanej cebuli i pokrojone pieczarki. Kiedy cebula i pieczarki zmiękną dodać zmielone mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Ugotować makaron jak na opakowaniu. Kiedy mięso zmięknie dodać posiekaną pietruszkę. Poczekać chwile, aż ostygnie i napełnić farszem makaron. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - Cannelloni z mięsnym farszem, pieczarkami i pietruszką w sosie pomidorowym. foto
2
Przygotujemy sos pomidorowy:resztę cebuli podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i podduszamy. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, 1 łyżeczką cukru, oregano oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Po 10 minutach duszenia dodać śmietankę, wymieszać.
Krok 2 - Cannelloni z mięsnym farszem, pieczarkami i pietruszką w sosie pomidorowym. foto
3
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć cannelloni polać sosem, zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec posypać serem. Zapiekać, aż ser się roztopi i przyrumieni. Podawać gorące.
Krok 3 - Cannelloni z mięsnym farszem, pieczarkami i pietruszką w sosie pomidorowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 06.12.2011 18:58
rewelacja
owca441 06.12.2011 18:58
rewelacja
Anna146 28.10.2011 07:24
pychotka
BernadettaP 28.10.2011 07:06
Ja też już dawno miałam robić cannelloni, ale zawsze wypada coś innego... W końcu muszą jednak znowu zagościć na moim stole...
Renia1 27.10.2011 21:23
oj od dawna sie czaje zeby je zrobic, wygladaja wysmienicie!
teresa18 27.10.2011 19:13
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak