Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
żółtko jajek 5
sól szczypta
śmietana 1/2 szklanki
spirytus 1 łyżka
olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, spirytus. Dobrze wyrobić (trwa to długo) by ciasto było miękkie i elastyczne, Następnie ciasto rozwałkować cieniutko. Radełkiem lub nożem wykrawać prostokąty o wymiarach około 12 cm na 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewlec przez otwór.
Faworki smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 01.09.2012 19:34
pychotka !
Marzena34 29.02.2012 18:58
pyszne
Kuchareczekjeden 22.11.2011 06:55
lubimy
kate.500 03.11.2011 08:30
pychotki
jerry1 02.11.2011 10:49
pycha
Margo1 28.10.2011 09:13
są wyśmienite
kriso 27.10.2011 20:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak