Sposób przygotowania

* 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
* 2 łyzeczki bazylia suszona
* 3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
* 4 listki laurowe
* oliwa
* sól,pieprz wg.uznania

Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski. Czosnek obrać i pokroić w słupki.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając. Podałam z frytkami i sałatką z pomidorów.

Super smaczne,soczyste i delikatne mięso. Tak upieczony udziec nadaje się do obiadu, jak i na zimno na kanapki.Polecam

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !