Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros z indyka.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przyprawy gyros 4 łyżki
rękaw do pieczenia
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
soli 1 płaska łyżka
śmietany 3 łyżki
majonezu 3 łyżki
czosnku 3 duże ząbki
sól,pieprz kolorowy do smaku
posiekanego szczypiorku duża garść
brokuła 1/2 kg
soli do brokuła 1 płaska łyżka
cukru do brokuła 1/2 łyżeczki
bukiet kolorowych sałat w sosie winegret
indyk 1,5 kg
olej 1 łyżka
ryż 3 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros z indyka.

Mięso wypłukać w zimnej wodzie, usunąć błonki i pokroić w kostkę ok.5 cm. Włożyć do miski, posypać przyprawą gyros i wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać ręką, aby przyprawa równomiernie przykryła mięso, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można dłużej). Sałaty (ja kupuję gotową mieszankę) wymieszać ze startą marchewką i sosem winegret i wstawić do lodówki. W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku obgotować ok.5 min. (od momentu zagotowania) różyczki brokuła. Odcedzić. Śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek doprawić pieprzem kolorowym i solą i wymieszać, schłodzić. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, wraz z przyprawą curry. Czas gotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok.15 minut. W trakcie gotowania łyżką lekko mieszać, aby przyprawa lekko zabarwiła na żółto cały ryż w torebkach, a nie tylko ten na zewnątrz. Ugotowany zahartować zimną wodą i osączyć. Mięso wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia, spiąć, nakłuć ok.5 dziurek w rękawie wykałaczką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.50 minut. Na talerzach rozłożyć ryż, obok brokuły i mix sałat. Na ryż nałożyć upieczone mięso. Polać je sosem czosnkowym i posypać odrobiną szczypiorku. Dla miłośników gyrosa a omijających fast-foody taki obiad to pewien kompromis. Smakował całej rodzinie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 12.06.2012 09:17
super
rosik93 09.10.2011 10:48
uwielbiam.
eli_555 09.06.2011 22:38
pycha
Smakosz6 19.12.2010 19:40
mniam
etka 22.11.2010 16:47
mogłabym teraz taki zjeść :)
Justyna223 27.08.2010 10:13
pysznie wygląda
misia53 12.08.2010 20:29
Pycha!
ZEWA 07.08.2010 18:12
Ale smakowitości.
SmacznaPyza 01.07.2010 09:30
pyszne jedzenie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak