Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z estragonem i pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
szalotka posiekana 2 szt
czosnek posiekany 1 ząbek
seler naciowy 1/2 łodygi
skórka z cytryny posiekana 1 łyżka
ryż 1 szklanka
wywar z kurczaka 1,5 szklanki
olej 1 łyżka
estragon 1 łyżeczka
sól
pieprz
pieczarki 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z estragonem i pieczarkami

Masło topimy w żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu, wkładamy szalotkę, czosnek seler i skórkę z cytryny i smażymy trzy minuty, następnie dodajemy ryż i dobrze przyprawiamy, smażymy jeszcze 3 minuty aż ryż zacznie przywierać do dna, wlewamy wywar z kurczaka mieszamy i gotujemy,doprawiamy do smaku przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na około pięć minut przed ugotowaniem ryżu rozgrzewamy olej na patelni na dużym ogniu, wkładamy pieczarki przekrojone na połówki i estragon, dobrze przyprawiamy i obsmażamy 3 minuty, dodajemy do ryżu i wstawiamy do piekarnika na ostatnie trzy minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 03.11.2011 19:09
puchota
leonkot 03.11.2011 19:09
puchota
MAR3STA 01.11.2011 17:22
mniam
Krystyna32 27.10.2011 13:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak