Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuropatwy duszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młode kuropatwy 2 szt
oliwa 3 łyżki
cebula 1 szt
pomidory 2 szt
ocet 1 łyżka
przyprawy ziołowe do smaku
małe cebulki 8 szt
marchew 2 szt
wino białe wytrawne 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kuropatwy duszone

Oczyszczone,opłukane kuropatwy obrumienić na patelni z rozgrzaną oliwą,następnie przełożyć je do rondla,dodać pokrojone w plastry pomidory,gdy się podduszą,wlać wino i ocet,oprószyć tymiankiem i przyprawą ziołową oraz solą,dusić około 15 minut,po tym czasie wlać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny,potem dodać opłukaną i pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulki,udusić do miękkości ,gdy warzywa będą gotowe,wyjąć kuropatwy,przekroić każdą na pół,ułożyć na półmisku,obłożyć uduszoną marchewką i cebulkami,polać wytworzonym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak