Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń ryżowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 l
żółtko jajek 2 szt
rodzynki 50 gram
cukier waniliowy
cukier 1/2 szkl
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń ryżowy

Ryż wypłukać i osączyć.
1/4 l mleka rozkłócić z żółtkami.
Resztę mleka zagotować z masłem,cukrem,cukrem waniliowym stale mieszając.
Zdjąć masę z ognia,dodać żółtka i zagotować.
Wsypać ryż,zmniejszyć ogień i gotować aż ryż wchłonie mleko.
Masę wymieszać z rodzynkami i przełożyć do formy na blachę.
Podawać z dżemem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 05.03.2012 18:32
a ile ryżu się dodaje?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak