Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 30 dag
masło 30 g
mąka 1 łyżka
rosół 1 l
sól, pieprz
bagietka 8 kromek
starty ser 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa

Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki lub poszatkować szatkownicą do ogórków.
Tłuszcz podgrzać w dużym garnku. Dodać cebulę i zeszklić ją, ciągle mieszając, na średnim lub małym ogniu, tak aby zbrązowiała.
Posypać mąką, chwilę podsmażyć, a nastęnie wlać rosół i zagotować. Zupę gotować pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu, dopóki cebula nie zmięknie. Dodać sól i pieprz do smaku. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220o C.
Przygotować grzanki. Włożyć do 4 żaroodpornych filiżanek, a następnie wlać zupę i posypać serem. Zapiekać 5-7 minut w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak