Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek makowobiszkoptowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

DÓŁ
białko 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ŚRODEK
mleko nieskondensowane 500 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
GÓRA
galaretka truskawkowa 2 opakowania
DODATKOWO:
biszkopty okrągłe 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek makowobiszkoptowy

DÓŁ: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania dodać mak i wylać na wysmarowaną masłem brytfannę, piec 20 minut w 180 st.

ŚRODEK: Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Dać ją do lekkiego stężenia. Gdy już będzie prawie tężała, wlać ją do ubitego mleka. Wylać na wystudzony placek, wyłożyć na nie biszkopty, tak aby górna część biszkoptów wchodziła na placek a dolna część wychodziła do góry i włożyć do lodówki na godzinę. W między czasie przygotować galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Później wyjąć placek z lodówki i na biszkoptach wyłożyć kolejną partię biszkoptów, tak aby dół biszkoptów pokrywał się z biszkoptem w placku.

GÓRA: Wylać galaretkę. Włożyć do lodówki jeszcze na 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak